Gebelikte Aşırı Terleme
Gebelikte aşırı terleme, genellikle doğal olarak kabul edilen bir durumdur. Gebelikle birlikte vücudun değişen hormon seviyesi ve bedenin bu duruma adapte olması, terleme, ateş basması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumları sıkça ortaya çıkarır. Gebe kadınların yaklaşık %75'inde bu durum gözlemlenmektedir.
Gebelikte Aşırı Terleme Neden Olur?
Gebe bir kadının bedeni, öncelikle içinde bulunduğu yeni duruma alışmaya çalışır. Hormon seviyeleri değişir ve kan basıncı önceki seviyelerde olmayabilir. Değişen tansiyon ölçümleri veya hormonal baskılar, aşırı terlemeye neden olabilir. Bu durum, eğer sık yaşanmıyorsa ve gebe kadının hayatını olumsuz yönde etkilemiyorsa, sadece dinlenmeyle geçiştirilebilir. Ancak, tansiyonun aşırı yükselmesine bağlı olarak yaşanan terleme ve ateş basmaları ciddi bir hal alabilir ve tedavi gerektirebilir.
Gebelikte Aşırı Terlemeyi Önleme Yolları
Gebelikte aşırı terleme, ilk üç ay içerisinde baş gösteren ateş basmaları ve baş dönmeleri ile ortaya çıkabilir. Özellikle gebeliği yaz aylarına denk gelen veya üçüncü trimester adı verilen son üç aylık dönemi yaz aylarında geçiren gebe kadınlarda aşırı terleme sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durumu önlemenin bir yolu, gebe kadınların özellikle güneş tepedeyken yani öğle saatlerinde dışarı çıkmaması ve stresli ortamlardan uzak durmasıdır.
Gebe bir kadın mutlaka pamuklu ve hafif giysiler giymelidir. Endişe ve kaygı uyandıracak ortamlardan uzak durulmalıdır. Gebelikte aşırı terleme su kaybına neden olacağı için, bu durumu telafi etmek amacıyla gebe kadının sıvı açısından zengin beslenmesi gereklidir.
Gebelikte aşırı terlemeyi engellemek için beslenme de çok önemlidir. Gebe bir kadın, tansiyonunu etkileyecek veya hormonal dengesini bozacak tuzlu, aşırı yağlı, aşırı şekerli, kızartma yiyeceklerden uzak durmalıdır. Mevsim sebze ve meyveleriyle beslenmeli ve bol bol sıvı tüketmelidir.
Protein değeri yüksek gıdalar tüketmeli, süt ve süt ürünlerini ve karbonhidrat seviyesini minimum düzeyde tutmalıdır.
Yaz aylarında mevsim sıcaklarından kaynaklanan terlemeyi ve ateş basmalarını önlemek için, gebe kadın gün içerisinde birkaç kere ılık duş almalıdır.
Bunların dışında, tansiyonda artış ile yaşanan terleme, ateş basması, baş ağrısı ve baş dönmesi hallerinde, gebe kadınlar mutlaka doktora başvurmalı ve gerekli talimatları doktordan birebir uygulamalıdır.
Gebelikte aşırı terleme durumu, çoğu zaman gebeliğin sonlanması ile bittiği gibi bazı durumlarda lohusalık döneminin sonuna kadar devam edebilir ve bu durum gayet normal olarak görülür.
|
Gebelikte yaşadığım aşırı terleme normal mi? Özellikle yaz aylarında çok sık terliyorum ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. Ne yapabilirim?
Cevap yazMaksur, gebelikte yaşanan aşırı terleme aslında oldukça yaygın bir durumdur. Hormonel değişiklikler ve artan kan hacmi vücut sıcaklığını yükselterek daha fazla terlemenize neden olabilir. Özellikle yaz aylarında bu durum daha da belirgin hale gelebilir. Rahatlamak için bol ve nefes alabilen pamuklu giysiler tercih edebilir, bol su içerek vücudunuzun su dengesini koruyabilirsiniz. Ayrıca, serin ortamlarda bulunmaya çalışmak ve gerektiğinde serinletici duşlar almak da faydalı olabilir. Endişeleriniz devam ederse doktorunuza danışmanızda fayda var.